Lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten
Nek-, rug- en schouderklachten, RSI en pijn
De verbinding tussen nek, rug, schouders en de rest van het lichaam is van fundamenteel belang. Als deze verbinding in balans is, zal dit ten goede komen van het functioneren van het hele lichaam. De spieren kunnen overbodige spanning namelijk pas loslaten als het skelet in balans is.
Lessen in de Alexander Techniek zijn lessen in zelfbewustzijn: de eerste stap is begrijpen hoe we (in veel gevallen) zelf onbewust deze pijn veroorzaken. Doordat je met behulp van de leraar Alexander Techniek aandachtig kijkt naar je eigen manier bewegen, kom je achter spanningspatronen waar je je vroeger niet bewust van was. Je blijkt ineens je nek aan te spannen of je benen vast te zetten terwijl je alleen maar op een stoel zit.
In plaats van direct te reageren en tot actie over te gaan, oefen je nu in het inbouwen van een rustmoment. Oude manieren die niet meer werken, kun je tijdens deze aandachtsmomenten herkennen en stopzetten. Door middel van de inzet van ons bewuste denken, alertheid en door bewust te herhalen, kan geleidelijk aan een nieuw en gezonder coördinatiepatroon ontstaan.
Leraar foto boven: Felix Hennevogl
Pijnklachten
De meeste mensen hebben bij pijn de neiging om naar binnen te keren en hun adem in te houden. Dit heeft als gevolg dat je verkrampt, waardoor de pijn alleen maar erger wordt. Alexander Techniek helpt je om uit te zoomen, en je bewust te worden van je manier van reageren t.o.v. van je hele lichaam en je omgeving. Hierdoor gaat er minder aandacht naar de pijnplek waardoor de pijn vermindert. Alexander Techniek leert je dus hoe je je focus kan verleggen.
Anderzijds geeft Alexander Techniek inzicht in de manier van bewegen. Samen met een leraar kijk je waar de knelpunten liggen. Misschien trek je je hoofd te ver naar achteren, waardoor je nekspieren in de knel komen. De oorzaak is meestal vlot te achterhalen. Vervolgens ga je aan de slag met Alexander Techniek principes om je lichaam anders aan sturen. Onnodige (spier)spanning leer je herkennen en los te laten. Het herstellen van de natuurlijke balans tussen hoofd en ruggengraat vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt.
RSI / muisarm
RSI (repetative strain injury) oftewel muisarm kan optreden wanneer je lange tijd achter elkaar dezelfde beweging met teveel overbodige spanning maakt. Het komt niet alleen voor bij mensen op kantoor, maar ook?in andere sectoren zoals de bouw- en transportsector. De symptomen van RSI zijn pijn, vermoeidheid en stramme spieren.
Vaak blijkt dat je jezelf op onbewuste wijze een verkeerde beweging of houding hebt aangeleerd. Met behulp van een leraar Alexander Techniek kun je de oorzaken van de overbodige spanning aan het licht brengen. Til je je armen op terwijl je typt of laat je ze rusten op de tafel? Hoe zit je achter je computer? Hoe vaak neem je pauze en wat doe je in die pauze? Adem je rustig en diep, of oppervlakkig en hoog? Tijdens de lessen Alexander Techniek word je je bewust van opgebouwde fysieke- en psychische spanningen en ga je aan de slag met manieren om deze los te laten. Dit zal uiteindelijk leiden tot minder pijn en meer vrijheid in alles wat je onderneemt.