Wat is Alexander Techniek?
Van een leerling
‘Wat ik opvallend vind, is dat deze techniek geen tijdelijk, maar een blijvend resultaat oplevert. Ik had nooit durven dromen dat dit mogelijk was, maar zie: zeg nooit NOOIT, want je weet nooit!’
Maar soms gaat er iets mis met deze patronen. De hele dag ineengedoken zitten, constante stress of te veel focus kan bijvoorbeeld leiden tot overmatige spanning – te veel activiteit. Dit kan resulteren in een pijnlijke of stijve onderrug, nek of schouders. Aan de andere kant kunnen gebrek aan beweging, verveling of depressie tot een gebrek aan spierspanning leiden – te weinig activiteit. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in slungeligheid en lethargie. Zulke onevenwichtigheden hebben invloed op allerlei soorten activiteiten, van presenteren of optreden tot sporten en ‘s nachts comfortabel in bed liggen.
De Alexander Techniek leert je om je meer bewust te zijn van deze patronen en ze te veranderen. Je leert patronen van overmatige spanning bewust los te laten en meer natuurlijke, gezondere patronen van ondersteuning te activeren. Ook leer je hoe verschillende prikkels in je dagelijkse leven – een deadline, een stressvolle presentatie, een saaie les – je houdingssysteem beïnvloeden. Door deze invloeden op te merken en te begrijpen, leer je geleidelijk aan hun schadelijke impact te vermijden. Dit hele proces leidt tot een gevoel van betere ondersteuning, meer vrijheid en in het algemeen een meer positieve en energieke houding bij al je activiteiten.
Hoe werkt het?
Hoe werkt het?
Een belangrijk onderdeel van Alexander Techniek is het inbouwen van rustmomenten. Dit houdt in dat je jezelf aanwent om niet direct te reageren op een manier zoals je dat zou doen vanuit je gewoonte. In plaats daarvan train je jezelf in het nemen van korte pauzes. Daardoor ontstaat er meer keuzevrijheid over hoe en op welke manier je jezelf aanstuurt. Ingesleten gewoontepatronen in je denken en bewegen kunnen op deze manier doorbroken worden. Overbodige spierspanning laat je los. Zo verbetert je coördinatie en beweeg je uiteindelijk efficiënter.
Alexander Techniek kun je overal en altijd toepassen. Je hebt er geen speciale uitrusting of hulpmiddelen bij nodig. Je kunt het in praktijk brengen bij alles wat je onderneemt, en inzetten als onderdeel van een algemeen en voortdurend proces van zelfverwezenlijking. Wanneer je de techniek onder de knie hebt, zul je zien dat dingen gemakkelijker gebeuren, zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen.
Lerares: Annette Brockgreitens