De Alexander Techniek is een bewegingsleer gericht op het (her)vinden van je natuurlijke balans en coördinatie. Ieder mens is van nature uitgerust met een verfijnd balansmechanisme. Bij een juist functioneren, zorgt dit mechanisme voor een moeiteloze coördinatie bij alles wat je doet. Ondoelmatige en meestal onbewuste spanningspatronen kunnen ervoor zorgen dat de balans verstoord raakt.Alexander Techniek maakt je bewuster van je denken, je motoriek en je ademhaling. Samen met een leraar oefen je in het ′gewaar worden van jezelf′. Je leert onnodige (spier)spanning herkennen en los te laten. Het herstellen van de natuurlijke balans tussen hoofd en ruggengraat vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. De ontspanning die dit teweeg brengt, heeft als effect dat je efficiënter gebruik gaat maken van je lichaam en zo een betere beheersing krijgt over al je bewegingen.

Omdat Alexander Techniek van binnenuit werkt, hebben de vaardigheden die je leert niet alleen een positief effect op je lichaamshouding, maar ook op allerlei aanverwante zaken. Denk aan een hogere mentale alertheid, makkelijker spreken in het openbaar en een betere nachtrust. Je bent beter in balans waardoor je in staat bent om optimaal gebruik te maken van je eigen kracht. Alexander Techniek vormt zo een uitstekende basis voor elke fysieke en mentale activiteit.

Hoe werkt het?

Een belangrijk onderdeel van Alexander Techniek is het inbouwen van rustmomenten. Dit houdt in dat je jezelf aanwent om niet direct te reageren op een manier zoals je dat zou doen vanuit je gewoonte. In plaats daarvan train je jezelf in het nemen van korte pauzes. Daardoor ontstaat er meer keuzevrijheid over hoe en op welke manier je jezelf aanstuurt. Ingesleten gewoontepatronen in je denken en bewegen kunnen op deze manier doorbroken worden. Overbodige spierspanning laat je los. Zo verbetert je coördinatie en beweeg je uiteindelijk efficiënter.

Alexander Techniek kun je overal en altijd toepassen. Je hebt er geen speciale uitrusting of hulpmiddelen bij nodig. Je kunt het in praktijk brengen bij alles wat je onderneemt, en inzetten als onderdeel van een algemeen en voortdurend proces van zelfverwezenlijking. Wanneer je de techniek onder de knie hebt, zul je zien dat dingen gemakkelijker gebeuren – zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen.

Ervaring van een leerling

Wat ik dus ook opvallend vind, is dat deze techniek geen tijdelijk, maar een blijvend resultaat oplevert. Ik had nooit durven dromen dat dit mogelijk was, maar zie: zeg nooit NOOIT, want je weet nooit!