Wat gebeurt er in een les?

Tijdens een serie privélessen van zo’n 30 – 60 min. werk je samen met een leraar aan het hervinden van een vrijere balans en coördinatie in het bewegen. Aan de hand van eenvoudige dagelijkse activiteiten zoals staan, zitten, lopen en liggen, worden de basisprincipes geleerd die tevens van toepassing zijn op de verdere activiteiten van het leven. Je werkt onder meer aan het herkennen van je persoonlijke spanningspatronen en aan het loslaten daarvan. Er kan in de lessen ook aandacht worden besteed aan meer specifieke activiteiten zoals het bespelen van een instrument, spreken, werken achter een computer, sporten etc.

De leraar Alexander Techniek werkt met een lichte vorm van aanraking en verbale instructies. De leraren werken allemaal vanuit dezelfde basisprincipes, maar hebben individueel verschillende specialisaties.

Hoeveel lessen zijn nodig?

De hoeveelheid lessen zijn zeer afhankelijk van ieders individuele behoeften en omstandigheden. Men kan dit het beste met zijn of haar leraar bespreken.

Waar vind ik de Alexander Techniek nog meer?

De Alexander Techniek wordt door steeds meer mensen ontdekt en toegepast. Zo staat de techniek op het lesprogramma van verschillende Engelse, Amerikaanse en Nederlandse conservatoria en dans- en theateropleidingen.

Vooral in de Angelsaksische landen heeft de techniek inmiddels een vaste plaats verworven in de complementaire en preventieve gezondheidszorg.

Hieronder een kleine selectie van onderwijsinstellingen die de Alexander Techniek onderwijzen:

 • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
 • Conservatorium, Amsterdam
 • Conservatorium, Utrecht
 • Conservatorium, Den Haag
 • Balletacademie, Rotterdam
 • Royal College of Music, UK
 • Royal Academy of Dramatic Art, Londen, UK
 • Juilliard School of Music, USA
 • San Francisco Conservatory of Music, USA
 • American Conservatory Theatre, USA
 • Conservatory of Music, AUS
 • West Australian Academy of Performing Arts, AUS

Hoe vind ik een leraar?

Het is belangrijk om les te nemen bij een goed opgeleide leraar. De leraar dient een driejarige dagopleiding te hebben gevolgd die erkend is door de NeVLAT of door een van de zusterorganisaties. De leden van de NeVLAT die op de NeVLAT Lijst van Leraren op deze site staan voldoen aan deze eis.

Is de Alexander Techniek een therapie?

De Alexander Techniek dankt een groot deel van zijn populariteit aan het therapeutische effect van de methode. Toch noemen we het geen therapie maar een techniek: een techniek die je actief ?leert toepassen op allerlei activiteiten van het leven.?

Hoeveel kost een les?

De tarieven van individuele leraren lopen uiteen en worden oa. bepaald door de hoeveelheid leservaring. Kijk op de websites van de leraren voor hun tarief. Je kunt de prijs van een Alexander Techniek les het beste vergelijken met de prijs van individueel muziekles, een massage of paardrijles.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de Alexander Techniek in het aanvullende pakket. Soms kunnen de lessen vergoed worden door de werkgever, of een andere sponsor.