Podiumkunsten

Musici, dansers, acteurs, zangers

Voor musici

Alexander Techniek leert je in een serie lessen hoe je efficiënter kunt bewegen. Hierdoor wordt je klank mooier, je techniek vrijer en je podiumuitstraling beter. Je vermindert (de kans op) klachten en blessures en voorkomt podiumangst.

Je wordt je meer bewust van je houding en ook je (fijne) motoriek wordt vrijer. Een belangrijke vraag die we ons gewoonlijk stellen bij het overwinnen van muzikale en technische moeilijkheden is: ‘Wat moet ik doen om dit op te lossen?’ Bij Alexander Techniek keer je de vraag om: ‘Wat moet ik laten om dit op te lossen?’

 

Hierbij kijk je niet alleen naar fysieke patronen die het muziekmaken in de weg zitten. Het draait ook om patronen tijdens het studeren en je omgang met druk en publiek. Hierdoor studeer je effectiever en voorkom je overbodige mechanismen en gedachten die de muziek en de uitvoering ervan hinderen.
Alexander Techniek geeft je meer inzicht en invloed in de samenhang tussen de muziek, je denken en je lichaam. Dit voorkomt blessures en geeft je vrijheid in het musiceren.

 

Aan veel conservatoria is Alexander Techniek een vast onderdeel van het curriculum. Onder andere in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, de Julliard School, Royal Academy of Music etc. leren muziekstudenten effectiever studeren, vrijer spelen, hun klank verbeteren en hun podiumuitstraling vergroten.

Foto boven: leraar David Young

Voor acteurs

Op veel toneelscholen over de hele wereld vormt Alexander Techniek een vast onderdeel van het curriculum. Zo ook in Nederland aan de Toneelschool en de kleinkunst academie Amsterdam. Acteurs maken gebruik van de Alexander Techniek om hun spraaktechniek en ademhaling te verbeteren en inzicht in hun eigen beweging- en denkpatronen te verkrijgen. Ook helpt het bij het uiten van spontaniteit en bij het voorkomen van plankenkoorts.

Alexander Techniek geeft je beter inzicht in de coördinatie van je spieren, zintuiglijke waarneming en je denken. Acteurs zijn zich soms niet bewust welke houding of coördinatie ze zelf in het dagelijks leven eigenlijk hebben. Dat kan (onbedoeld) resulteren in ‘typecasting’ (altijd gevraagd worden voor dezelfde rol of typetje). De Alexander Techniek stelt de acteur in staat zijn lichaamshouding en coördinatie behorende bij de desbetreffende emotie of het specifieke personage bewust te kiezen, en vervolgens ook weer los te laten in het dagelijks leven. Dit maakt je een veelzijdiger acteur.

De kwaliteit van je spraaktechniek en ademhaling zijn een direct gevolg van je eigen coördinatie. Als je het toneelspelen met veel overbodige spierspanning doet, zal je ademhaling vaster zitten dan nodig is. Ook kun je bijvoorbeeld hees worden of een geforceerd stemgeluid ten gehore brengen wanneer je een hele zaal moet vullen. Alexander Techniek leert je hoe je je spraaktechniek en ademhaling kunt verbeteren en verfijnen – zodat je met vrijheid kunt spreken, zelfs als je fysieke houding iets verkrampts moet uitstralen.

Door echt van binnen te leren spelen met je coördinatie wordt je beter in staat om emoties tot uitdrukking te brengen via je bewegingen. Je karakters ogen natuurlijker.

Een bezoeker van het Alexander Technique Congress Limerick in 2015.

Voor dansers

Choreografieën vergen vaak een enorme fysieke inzet van de danser in de vorm van uithoudingsvermogen, spierkracht, lenigheid en concentratie. Om het beste uit jezelf te halen en blessureleed te voorkomen, is het belangrijk om je lichaam goed te coördineren.

 

Dansers zijn in het algemeen zeer geoefende bewegers en kunnen allerlei vormen aannemen. Hoe je deze vormen aanneemt maakt echter het verschil tussen vrijheid en verkramping, tussen inspanning en overbelasting. Samen met een leraar observeer je stap voor stap de beweging die je aan het maken bent. Je leert niet direct vanuit gewoonte te reageren. Je leert beter naar je lichaam te luisteren en overbodige spanning in je dansen te verminderen.

 

Je leert je ademhaling, uithoudingsvermogen, vrijheid van expressie en podiumuitstraling te verbeteren.

Voor zangers

Onze stem is een ongelooflijk veelzijdig instrument, maar ook kwetsbaar. Door verkeerd gebruik kan onze stem verkrampt raken, vervormd, geforceerd of hees en overbelast. Alexander Techniek helpt je om je hiervan bewust te worden. Overbodige spierspanning heeft direct zijn weerslag op de kwaliteit van je klank. 

 

Samen met een leraar observeer je stap voor stap welke overbodige spanningen je eventueel hebt: in je strottenhoofd, in je kaak, in hoe je staat, hoe je ademt. Alexander Techniek geeft je een gereedschap om je techniek als geheel te verbeteren. Ingesleten gewoontepatronen in je denken en bewegen kunnen op deze manier doorbroken worden waardoor een vollere klank ontstaat en je projectie verbetert. Ook je rust en uitstraling op het podium verbeteren door dit proces.