Sport, beweging, hobby

Sport

Sporters besteden veel aandacht aan hun lichaam. Het is immers hun lichaam dat ervoor zorgt dat de prestatie geleverd wordt. Alexander Techniek stimuleert de sporter om de benodigde kracht, flexibiliteit en precisie voor zijn/haar ledematen te ontwikkelen. Maar om dat te kunnen bereiken gaat de aandacht eerst uit naar een goede balans van de nek hoofd en rug. Pas als die balans er is kunnen de ledematen optimaal functioneren en worden bewegingen vrijer en efficiënter. Ook kost het minder inspanning, waardoor prestaties verbeteren en de sporter minder risico loopt op blessures.

 

Je denken is hiervoor een minstens zo belangrijk aspect. Je bewegingen hebben immers hun oorsprong in je hersenen. De Alexander Techniek leert je je denken zo te gebruiken dat het je coördinatie positief beïnvloedt. Alexander Techniek helpt je in ‘the zone’ te komen: je bewegingen gaan als het ware vanzelf. Je voorkomt dat je verkrampt en blokkeert.

Je wordt je ook meer bewust van de feedback van je lichaam over wat het aan het doen is. Dit verrijkt niet alleen je sportplezier maar stelt je als sporter ook in staat om je grenzen beter te bewaken en realistische doelen te stellen die je helpen om je verder te ontwikkelen.

 

Dus hardlopers: probeer het eens uit. Laat je Ipod eens voor wat het is en luister naar het geluid van je voetstappen en je ademhaling. Klinkt dat zwaar of licht? Hoe kijken je ogen? Naar de grond of ver vooruit? Observeer en geniet!

Foto boven: leraar Steven Shaw.

Bewegen

De meeste bewegingen maken we zonder er veel bij na te denken. Dat is maar goed ook, anders zouden we voor alles tezamen veel te veel tijd kwijt zijn. Maar gedachteloos handelen kan er ook voor zorgen dat je bepaalde signalen van je spieren – wanneer je ze overbelast – niet meer opvangt. Voor je het weet, ervaar je het als normaal om een bepaalde beweging op een verkeerde of te gespannen manier uit te voeren. Alexander Techniek helpt je om je hier bewust van te worden.

 

Door middel van het beoefenen van Alexander Techniek, word je je opnieuw bewust van bewegingen die je maakt en gebruik je je denken om deze efficiënter aan te sturen. Iedereen heeft onbewust een bepaalde ‘body-map’ in zijn hoofd: hier zit ongeveer mijn heupgewricht, hier begint mijn rug, mijn longen zitten hier. Maar vaak klopt die ‘body-map’ niet. Een beweging verbetert vaak al enorm als zulke misverstanden uit de weg worden geholpen.

 

Ook train je jezelf om niet direct te reageren op externe en interne impulsen. In plaats daarvan neem je een korte pauze, waardoor je beter gewaar wordt van de situatie waarin je je bevindt. Er ontstaat meer ruimte in je denken. Met daarbij een nieuwe mogelijkheid om gedachten te interpreteren en de beweging uit te voeren. Onbewust ingeslopen blokkades in je manier van denken en bewegen worden stukje bij beetje opgeheven. Dit wordt vaak als zeer bevrijdend ervaren.

‘My times became faster while training using the Alexander Technique. It was a real boost to my mental training. I can definitely say that I wouldn’t have had the rowing success I have had without finding the Alexander Technique and the great teachers that I have had.’

Valerie Thompson Williams, gouden medaillewinnares roeien voor masters

Foto: Bezoekers van het Alexander Technique Congress Chicago in 2018.

Hobby

Heb je last van pijn en spanning tijdens het uitvoeren van je hobby? Of ben je op zoek naar een manier om je activiteiten met meer aandacht uit te leren uitvoeren? In beide gevallen kan Alexander Techniek je hierbij helpen. Alexander Techniek geeft je inzicht in je eigen manier van bewegen en je gedachtepatronen.

 

Lessen Alexander Techniek beginnen met het opsporen en herkennen van patronen die je in de weg zitten. Door het nemen van korte pauzes en het stilstaan bij wat er gebeurt in je lijf en geest, leer je nagaan wat voor boodschappen er door de hersenen naar je zenuw- en spierstelsel worden gezonden.

Doordat je de oorzaak van een verkeerde houding bij de wortel aanpakt, verbetert de coördinatie van je hele lichaam. Ook je denken en je ademhaling worden vrijer. Hierdoor zul je merken dat bewegen soepeler gaat en dat je blikveld zich verruimt. Je concentratie verscherpt zich.