Zwangerschap

Zwangerschap

Als je zwanger bent gebeurt er veel met je lichaam. Ook emotioneel brengt het heel wat teweeg. De veranderingen in je lichaam volgen elkaar in snel tempo op. Alexander Techniek kan je helpen om beter in balans te blijven, zodat je je makkelijk kunt aanpassen aan de stadia van je zwangerschap.

Hoe je benadering van je zwangerschap ook is, Alexander Techniek kan je helpen om de negen maanden op een zo ontspannen mogelijke wijze door te komen. Een leraar Alexander Techniek kan je bijvoorbeeld laten zien hoe je de druk op je ruggengraat kunt verlichten. Het gewicht van je baby leer je beter over je lichaam verdelen. Ook leer je nek-, rug- en schouderklachten tijdens je zwangerschap voorkomen.

 

Als je een beroep hebt waarbij je veel moet zitten, kan de Alexander Techniek je helpen dat goed te doen. Veel vrouwen zitten achterover in de stoel of bank geleund met het gewicht van de baby op de onderrug en de grote bloedvaten gedrukt. Dit kan rugpijn veroorzaken en bekkeninstabiliteit verergeren. Leraren Alexander Techniek zullen houdingen en bewegingen met je doornemen waarmee je klachten kunt voorkomen of verlichten.

Alexander Techniek zal je helpen om je gezonder, prettiger en vrijer te voelen tijdens je zwangerschap. En dat heeft weer een gunstige invloed op de kraamtijd en de aanstaande bevalling.

Foto boven: leraar Giora Pinkas.

Bevalling

Hoewel het baringsproces grotendeels autonoom verloopt, spelen mentale en emotionele factoren ook zeker een rol. Teveel stress bijvoorbeeld, zorgt voor een te hoge afgifte van adrenaline, wat intervenieert met andere hormonen (oxytocine, endorfine) die voor een voorspoedige bevalling nodig zijn. Het zorgen voor rust en ontspanning is dus essentieel. Alexander Techniek kan je hierin wegwijs maken.

Bij de meeste vrouwen is het aanspannen van de spieren en het inhouden van de adem de eerste instinctieve reactie op pijn. Dit wordt verergerd door het vooruitzicht van het hebben van pijn bij de volgende weeën. Daarom is het zo belangrijk om je denken goed te kunnen sturen tijdens het bevallen. Door je goed voor te bereiden, kun je voorkomen dat je verkrampt of in paniek raakt.

 

Een perswee voelt in de regel aan als een soort golfbeweging, waarbij elke contractie je kindje verder het geboortekanaal in voert. In plaats van je te tegen de pijn te verzetten, leer je om hem te transformeren met behulp van je concentratie en ademhaling. Je gebruikt je gedachtefocus om de baarmoedermond te helpen zich te openen. En dat zonder dat je jezelf daarbij verkrampt. Alexander Techniek leert je verder hoe je tussen de contracties door een teveel aan spanning los kunt laten.

Door het volgen van Alexander Techniek lessen, ben je weerbaarder tijdens je bevalling.

Kinderen

Alexander Techniek biedt hulp bij het leren omgaan met de symptomen van o.a concentratie problemen en adhd. Het helpt kinderen om beter in balans te komen. De Alexander Techniek geeft inzicht in hoe je lichaam functioneert, via je denken. Door het zich eigen van maken van de Alexander techniek, worden kinderen zich meer bewust van zichzelf.

 

Ook leren kinderen rust te nemen en niet direct te reageren op externe stimuli. In plaats daarvan leren ze hoe ze zich kunnen ontspannen, door hun energie te reguleren en rustig adem te halen.

Als je een beetje ingewijd bent in deze techniek, schrik je van wat je allemaal om je heen aan verwrongen houdingen ziet. De gratie van kleine kinderen en dieren is bijzonder. Met name bij kinderen, vanaf het moment dat ze in de schoolbanken terecht komen is de verandering schokkend.